Често задавани въпроси

Какво може да донесем, за да дарим в приюта?

Ако желаете - ще се радваме да дарите средства или важни за дейността ни консумативи. В това число влизат:

 • консерви с висока хранителна стойност - с тях захранваме болните или слаби животни

 • лакомства за кучета - кренвиршите са им най-любими

 • съоръжения за трениране на кучетата (най-общо това са препятствия, които разнообразяват разходката) - при интерес, можем да ви насочим допълнително какъв тип съоръжения са най-подходящи за приютите

 • нагръдници и поводи за разходките - използваме поводи тип "душач" (има такива например в магазини Джъмбо, които са с добро съотношение цена/качество)

 • медикаменти - свържете се с нас, за да ви насочим какви лекарства са нужни в съответния момент

 • други консумативи, вкл. басейни за кучетата през летните месеци, кошове за боклук, чадъри за сянка по време на разходките, беседка за доброволците (в приюта в Сеславци) и др.

Повечето кучета не биха обърнали голямо внимание на играчки по време на разходките и затова не биха влезли в употреба, ако донесете.

Как да дарим?

Заповядайте на нашите благотворителни събития, които организираме и в които се включваме, където винаги ще можете да оставите сума по ваше желание. Информация за тях можете да следите в социалните ни мрежи или в секция “Новини” https://www.1500doggang.com/news

Можете да подкрепите нашата дейност и като направите банков превод:
Получател: Бандата на 1500-те
IBAN: BG83CREX92601061157301
BIC: CREXBGSF
При банка: Токуда Банк АД
Основание: Дарение

* Оставете името на организацията си, за да можем да изпратим дарителски договор, както и да ви благодарим лично

От какъв тип доброволческа помощ имате нужда?

В нашата организация, даряването на време, усилия и доброволчески труд се ценят точно толкова, колкото и материалните дарения. Нужни са ни хора за различни дейности, като възможностите варират от това да помагаш на терен до това да дариш от своето време или талант, включвайки се в нашите благотворителни инициативи. Можеш да бъдеш част от разходките на кучетата всеки уикенд, като това е най-пряката доброволческа помощ (не е нужно предварително записване). Други дейности включват:

 • образователни проекти

 • транспорт и логистика

 • създаване на съдържание, превод и криейтив

 • благотворителни събития

 • приемна грижа и др.

Свържи се нас, ако някоя от дейностите представлява интерес за теб.

Как мога да стана доброволец?

Най-просто - включвай се в инициативите ни. Доброволчеството при нас се изразява най-вече в активно включване в разходките, социализацията и грижите за приютските кучета. Но има и други начини да се включиш - като част от променящите се нагласи на обществото към бездомните животни, участвай в каузата по твой собствен начин. Не подминавай улични животни, когато са в беда и се отнасяй към тях с хуманност и уважение. Насърчавай осиновяването и кастрацията, тъй като това са единствените хуманни методи намаляване на популацията на бездомните животни. Всяко едно действие, дори и да изглежда малко, е от помощ и те прави доброволец. Разбира се, да си доброволец означава и да споделяш нашата ценностна система за хуманно отношение към животните. Повече за начините да помогнеш може да научиш на https://www.1500doggang.com/how-to-help

Издавате ли сертификати за доброволчество?

Да, при изявено желание на активен доброволец, винаги сме насреща да издадем грамота, сертификат или препоръка, която да послужи за неговото професионално развитие. Изискването е да се включва активно в поне 10 разходки или друга наша голяма инициатива.

Как мога да се включа в разходките?

Организираните разходки се провеждат всеки уикенд и не е нужно предварително записване. Елате на място в приютите между 10 и 13 часа в събота за приют “Сеславци” и неделя в приют “Богров”. Имайте в предвид, че ако дойдете много късно, може да сме приключили. Може да научиш повече за разходките тук.

Организирате ли разходки в приют Слатина?

На този етап организираме разходки единствено в приютите в Сеславци и Горни Богров.

За какво допринасят разходките?

Освен разнообразие, кучетата получават внимание от доброволците по време на разходката и възможност да потичат и поиграят. Разходките помагат за социализацията на кучетата, което е от голямо значение за бъдещото им осиновяване. Доста голяма част от кучетата не се престрашават да излязат на разходка. След продължително време на комуникация и грижа кучетата започват да се отпускат и доверяват на доброволците. От притока на доброволци зависи и честотата на разходката на едно куче.

Има ли достъп до приюта за външни лица и доброволци извън разходките на Бандата на 1500-те?

Всеки може да отиде в приюта в определеното за външен достъп работно време. От ноември 2016 г. вратите са отворени за доброволческа дейност и оттогава се организират разходки и допълнителни грижи за кучетата веднъж седмично, а част от доброволците идват и за определени кучета дори през седмицата. Свободният достъп на доброволците и гражданите в приюта се регламентира от Закона за защита на животните, чл. 43, ал. 1, т.4, като редът му се определя в чл. 121 от Наредба № 41 за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни.

Кои кучета излизат на разходка и защо са точно те?

И в двата приюта главният фактор за излизането на едно куче на разходка е колко добре контактува с хората то. Накратко, излизат на разходка всички кучета, които ни позволят да им сложим повод около врата.

Мога ли да си избера кое куче да разхождам по време на разходка?

Всеки уикенд разхождаме кучетата по ред, за да можем да преминем през всички клетки в приютите и да изведем максимален брой кучета на качествена разходка.

За Богров: Преди да изведем групата кучета от общата клетка, съобразяваме както наличния брой хора с излизащите кучета, така и големината, силата и енергичността на кучето с човека, който ще го разхожда. Можете да ни попитате на място, ако имате притеснение, че няма да се справите с кучето, за да ви дадем друго. 
От друга страна, не е препоръчително да се разхождате из целия приют, търсейки кое куче искате да разходите, тъй като това ще раздразни затворените кучета, може да предизвика превъзбуда у тях и да доведе до проблеми в клетката. Можете да изберете куче за разходка само от клетките, при които в съответния момент се изваждат кучета и когато има възможност това да се случи.

За Сеславци: Почти всяка събота доброволците успяват да изкарат всички обитатели на приюта на разходка. Следователно, ако си изберете специфично куче за разходка, можете да съобразите и изчакате, докато дойде времето за него, като помолите вие да го вземете, защото както и в Богров, разходките в Сеславци се провеждат по реда на клетките.

Каква е вероятността някое куче да ме ухапе по време на разходките?

Ако спазвате правилата за разходките, вероятността да бъдете захапани е от много малка до никаква. Старши доброволците работят с несоциалните кучета, за да ги предразположат. На вас бихме поверили куче, за което сме сигурни, че е благоприятно настроено към човека и фокусът му ще е върху разхождането, душенето, разтъпкването по тревата и лакомствата :) Разбира се, важно е да умеете да разчитате езика на тялото на кучето, за да може да познаете, ако тръгва да реагира. Някои кучета може да реагират, докато ги решете или подстригвате, затова спрете, ако забележите негативна реакция. Също така, ако сте с дете - не позволявайте то да прегръща кучетата, както и да тръгва прекалено рязко към тях. Молбата ни е да бъдете внимателни и да търсите съдействие от старши доброволец, в случай, че нещо в поведението на кучето ви притеснява.

Мога ли да доведа своето куче на разходките?

Не се позволява разхождането на кучета, които не са от приюта, от една страна и на първо място защото ще бъде много стресиращо за вашето домашно куче, а от другата- защото не бихте могли да обърнете достатъчно внимание на кучетата от приюта. Ако планирате осиновяване на куче от приют и бихте искали да го запознаете с вашето куче, свържете се с нас за съвети.

Само събота и неделя ли се организират разходките? Може ли да дойда през седмицата?

Бандата на 1500-те организира големите си групови разходки традиционно през уикенда, а посещенията на приютите през седмицата, правят отделни старши доброволци в различни дни. Ако и вие имате желание да им помогнете, пишете ни. Има възможност за предварително планиране на разходки през седмицата, ако се събере по-голяма група доброволци, които имат възможност да се включат. Следете социалните ни мрежи, като можете да се присъедините към Facebook групата Доброволци от Бандата на 1500-те / Volunteers of 1500 Dog Gang, където понякога се публикува за разходки през седмицата.

Има ли възрастово ограничение за участие в разходките?

Лица до 18 г. могат да разхождат кучета само в присъствието на родител или придружител, попълнил декларация. 

Как да осиновя куче от приюта?

Осиновяването е отговорна стъпка и трябва да си сигурен, че си готов за това предизвикателство. Ако след внимателно обмисляне решиш да осиновиш куче, можеш да го направим чрез приютите Сеславци и Богров, където има много кучета, които чакат своя шанс. Научи повече за процеса тук.

Какви са изискванията за приемна грижа?

Приемният дом дава възможност да отглеждаш и да се грижиш за куче, без да се ангажираш с него до края на живота му. По този начин му даваш време и шанс да се адаптира в домашната среда, да свикне с други хора или животни, и така увеличаваш значително шанса му да бъде осиновено. Разбира се, ползи има и за применият стопанин.
Може да разбереш повече за това как да станеш приемен родител тук.

Какъв е бюджетът на ОП “Екоравновесие” и как се разпределя той?

Тази информация е публична и може да се намери в сайта на Екоравновесие. Бюджетът на предприятието за 2021 г. е в размер на 2 726 406 лв. Той не се отпуска в цялост и еднократно на предприятието, а на части целогодишно. За всички изразходвани средства се прави месечен отчет на сайта на предприятието www.ecoravnovesie.com. Макар и тази сума да звучи голяма, тя е крайно недостатъчно, за да обслужи трите звена на общинското предприятие:

 • Намаляване на популацията на бездомните кучета в град София

 • Трупосъбиране/Екарисаж 

 • Стопанисване на общинските приюти Сеславци, Горни Богров, Слатина 

Например за съпоставка, за 2022 г. 12% от целия бюджет отива пряко за кучетата – под формата на храна, медицински консумативи и лекарства. 

Какви са другите дейности на Екоравновесие, освен стопанисването на приюта?

ОП „Екоравновесие” е специализирано звено на Столична община. Съгласно действащия Правилник за организацията на дейността на ОП „Екоравновесие” предметът на дейност на предприятието включва:

 • Стопанисване на общински приюти за безстопанствени кучета, кастрационни центрове и клиники на територията на Столична община.

 • Залавяне, подслоняване, ветеринарно обслужване и други дейности, предвидени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за защита на животните, наредбите към тях и нормативните актове и решения, одобрени от Столичен общински съвет.

 • Събиране, приемане, временно съхранение и предаване в екарисаж труповете на животни, прибрани от територията на цялата Столична община и ветеринарните клиники.

 • Създаване на организация по унищожаване на опасни биологични отпадъци от ветеринарномедицинските манипулации, извършвани в приютите, кастрационните центрове и клиники – общинска собственост.

Умират ли кучета в приюта? Има ли статистиката за това?

Причините за смъртта на едно куче, могат да бъдат многобройни и не винаги става ясно какви са точно те. Възможни такива са: болест,възраст, слаба имунна система, стрес, липса на адаптация към средата (от което са потърпевши предимно изоставените домашни кучета), конфликти с себеподобни. Не е тайна, че може да се случи инцидент, като сбивания между кучета. Тук отново ще припомним, че вината за събирането на много кучета на едно място имат както и институциите, така и безотговорните хора, които са ги изхвърлили. Вина имат и органите на реда, които не са способни да регламентират правилното отглеждане на животни и да следят за изпълнението му.

Статистиката за починалите кучета е публична след смяната на ръководството на Екоравновесие през 2016 г. За всяко едно починало или евтаназирано куче в ОП „Екоравновесие“ се изготвя документ. От началото на годината до септември 2023 г. са починали 270 кучета в приютите, стопанисвани от предприятието.

Защо се прибират нови кучета и не се връщат обратно по местата на обитаване?

Дейността на Екоравновесие включва това да отговаря на сигнали подадени от граждани. По закон предприятието е длъжно да прибира кучета обитаващи училища, детски градини и други учебни заведения, болници и други здравни заведения, както и такива в близост до площадки за игра на деца, автомагистрали, летища. Екоравновесие обработва и сигнали за агресивни кучета, които се настаняват в приюта за постоянно обитаване. В приюта също се настаняват и кучета доброволно предадени от собствениците им, които не могат да се грижат за тях.

Проверяват ли се сигналите за прибиране на агресивни кучета?

Едно от задълженията на екипите, които залавят кучета е да проверят дали кучетата проявяват лошо поведение. Има множество сигнали за нападателни кучета от граждани, но при посещение на екипа се установява, че кучетата са спокойни или възрастни и не се прибират. В тези случаи, до хората, които са подали сигналите се изпраща информация от направените проверки, за това, че кучетата са спокойни и не проявяват агресивно поведение, обработени са, съгласно Общинската програма, която предвижда кастрация, ваксинация, обезпаразитяване, маркиране и връщане обратно по местата, от които са заловени.

Защо има кучета в лошо здравословно състояние?

В приюта пристигат кучета на най-различна възраст и с най-различна предистория. Някои от тях са изоставени, заради болест или възрастта си, някои пристигат заловени от улицата във видимо лошо състояние. Както при домашните кучета, така и кучетата в приюта получават най-различни рани, възпаления, навяхвания или заболявания, причини за които могат да бъдат най-различни обстоятелства.

Повечето кучета, настанени в приюта са безстопанствени с неясен минал здравен статус. Това са кучета, които не са били ваксинирани и лекувани. Те са били уязвими и са страдали от различни болести. Причината за този проблем не е една, а е съвкупност от различни фактори, които влияят на начина на живот на кучетата. Най-честите причини са: нискокачествената храна за дълъг период, стрес, недостатъчно движение и не на последно място - липсва превенция на болестните състояния и адекватна ветеринарномедицинска грижа. Точно като при хората, нездравословният начин на живот, води до занижено здраве. 

Защо в някои клетки има толкова много кучета?

Според нормативните изисквания към приюти, е позволено в общите клетки да се настаняват до 8 едри кучета. В приюта има клетки с повече на брой кучета и обратното – такива с по-малък от стандартното. Причината за това е, че в някои от клетките с повече кучета, животните са демонстрирали по-спокойния си характер и възможността да съжителстват с повече кучета. Обратното – в клетките с по-малко кучета понякога живеят кучета, които по-трудно се разбират с други. По тази причина там не могат да се вкарват нови кучета и някои клетки изглеждат по-празни от други.

Колкото и да са спокойни някои кучета, за съжаление никога не е изключено да възникне проблем между някои от тях и те да пострадат. В приют с такъв огромен капацитет е трудно да се установи веднага кога и къде има проблем, тъй като е физически невъзможно да има присъствие от персонала през цялото време около всички 1500 кучета, най-вече защото броят на гледачите далеч не е достатъчен за такъв огромен обект.

При настаняване на кучета, проявяващи реактивност към другите кучета, както и проблемни породи, се настаняват в единични клетки, за да се избегне нараняване на други кучета.