Нашата дейност

Бандата на 1500-те е сдружение с нестопанска цел, учредено през 2018 година от група доброволци, които осъзнават че решението на проблемите с безстопанствените животни се корени в промяната на отношението и нагласата на обществото към тях.

Основният фокус на организацията в началото беше да създаде доброволческа структура в общинските приюти в София, която чрез активна дейност на терен, публичност и споделяне на добри практики да инициира диалог със столична община, както и да привлече граждани към разхождане, социализиране и задомяване на безстопанствените кучета в двата приюта.

В последствие дейността ни се разрастна в три основни направления: гражданско образование, информирано общество, модерни приюти. 

Какво правим

Групода снимка на доброволците от Бандата на 1500-те.

Организираме редовни уикенд разходки в общинските приюти в София

Създаваме мрежа от приемни домове, подготвящи кучета за осиновяване

Координираме медицински прегледи и транспорт на осиновените животни

Разработваме информационни кампании за повече осведоменост по ключовите проблеми на безстопанствените животни

Развиваме образователни проекти за деца, ученици и младежи за повече осъзнатост по темата хуманно отношение към животните

Какво постигнахме до сега

През годините успяхме да превърнем общинските приюти от затворени и забравени от гражданите места в познати и посещавани пространства, както и да привлечем много нови доброволци в нашите разходки. Макар и малка, това е важна първа стъпка за повече осъзнатост и зараждане на съпричастност. Колкото повече хора виждат проблема, събран зад решетки извън града, толкова повече хора ще помагат за решаването му.

Направихме трайна промяна в живота на много животни

 Превърнахме приютите в посещаеми пространства, давайки шанс на над 1800 кучета да излязат извън клетките дори за малко. Организирахме над 700 разходки подпомагащи социализацията и последващото осиновяване на кучетата

Създадохме стабилни доброволчески структури

Всяка година от основаването на нашата организация успяваме да привлечем над 2000 доброволци в нашите разходки в Сеславци и Горни Богров. Не пропускаме нито един уикенд от основаването си досега.

Допринесохме за повече осъзнатост в обществото по отношение на  безстопанствените животни

Успяхме да достигнем до хиляди граждани чрез редица инициативи, проекти и събития, които организираме самостоятелно или към които се включваме като партньори, като редовните ни благотворителни базари и изложби, фестивалите Реките на София, 100 Стола, Паркът, ДогоФест и много други.

Историята на 1500-те

2011 година

Първи стъпки

Всичко започва с малка група приятели, споделящи обща мотивация да социализират и задомяват безстопанствени животни. Разходките започнаха в общинския приют в Сеславци, който по онова време беше в окаяно състояние.

2016 година

Изграждане на общност

Приютът в Сеславци затвори за ремонт. Кадрови промени в Общинското предприятие “Екоравновесие” сложиха старт на нашите посещения в най-големия приют на Балканите. Започнахме да изграждаме доброволческа структура и приобщихме гражданите към неделните ни разходки.

2018 година

Регистриране на сдружение

Регистрирахме се като сдружение с нестопанска цел за да можем да си сътрудничим по-добре и по-ефективно с общината и партньорските ни организации. И тъй като в приюта обгрижвахме 1500+ кучета, логично бе да се наречем Бандата на 1500те.

2020 година

Предизвикателства

Подобно на всички останали, Ковид пандемията се отрази негативно и на нас. Забави дейността ни и се наложи да реорганизираме разходките в двата приюта по време на локдауните. Въпреки това броят осиновявания през този период нарастна неимоверно и това ни създаде доста (но приятна) работа.

2022 година

Промяна в стратегията

Започнахме да разработваме дългосрочна стратегия за промяна в нагласите на обществото към безстопанствените животни. Дефинирахме три основни стълба на нашата организация: гражданско образование, информационни кампании и модерни приюти. Те предопределят и целите ни за 2023 г.

2023 година

По-силни

Фокусът ни тази година е в изграждането на силни и трайни партньорства за постигане на нашите цели и ключови резултати.

Нашите партньори

Искаш да помогнеш?

Стани съпричастен към нашата мисия като ни помогнеш по избран от теб начин. Така ще помогнеш за позитивна промяна в живота на много безстопанствени кучета.

Кругла снимка на момиче, което е клекнало и е прегърнало, качилото се върху нея черно кученце.