Осинови

Осиновяването е отговорна стъпка и трябва да си сигурен, че си готов за това предизвикателство. Ако след внимателно обмисляне решиш да осиновиш куче, можеш да го направиш чрез приютите Сеславци и Богров, където има много кучета, които чакат своя шанс.

СНимка на пухкаво чернобяло куче, което е подало своята лапа.

Готов ли си да имаш куче?

Безкрайно сме щастливи, че стигна до решението да си вземеш куче. Има няколко неща, които бихме искали да обмислиш преди да преминеш окончателно към осиновяването.

Отговорност

Кучето е сериозен ангажимент и изисква да отделиш време за редовни разходки. Дори да разполагаш с двор, той няма как да измести разходката, чрез която кучето обогатява живота си чрез усещане на нови миризми, движение и социализация с други себеподобни. Помисли добре как изглежда твоето ежедневие. Ако работите цял ден, енергично младо куче не е подходящ избор през първите години. За любителите на природата, активно куче е най-подходящо. Ако предпочитате да сте у дома, по-възрастно куче ще бъде правилният избор, което също ще цени времето, прекарано вкъщи.

Момиче прегърнало голямо пухкаво куче.
Малко чернобяло кученце, което са хванали и издигнали във въздуха.

Средства

Да си стопанин на куче те задължава да поемаш изцяло издръжката му (ако това те затруднява, може би искаш да станеш наш приемен дом). Тук говорим не само за качествена храна и аксесоари (играчки, легло, нашийник/нагръдник и пр.), но също така, винаги може да изникне здравословен проблем, което изисква лекарска грижа, която не е евтина. Освен това има ежегодни профилактики, тестове, ваксини, обезпаразитяване и др.

Семейство

Преди да избереш куче, обсъди го с всички членове на семейството. Обсъдете кой ще участва в грижата и разходките на кучето. Ако децата ще участват е важно да осиновите по-спокойно, не страхливо куче по характер. Има ли членове на семейството с алергии към животински косъм? Ако не знаете е хубаво преди да си вземеш куче да провериш това и да се консултираш с твоя лекар.

Майка и син, седнали в тревата и прегърнали две кучета.
Кученце, което се е изправило да задните си крака и го държат за лапите.

Ако изникнат неочаквани ситуации?

Всяко куче е различно. Предишният опит с кучета не гарантира, че новото куче няма да те изненада с поведение, което не разбираш и не знаеш откъде произхожда. Важно е да търсим помощ от експерти треньори, които използват съвременни методи за обучение на кучето.Отдавна вече не "дресираме" кучетата си, а търсим реални решения за да създадем добра връзка с новия ни приятел.

Процедура по осиновяване

1.

Открий твоя нов приятел

Прекарай малко време в нашата галерия с кучета за осиновяване и помисли какъв тип куче би било подходящо за начина ти на живот и средата, в която живееш. Едно хипер-енергично три месечно бебе Хъски микс не е подходящо за хора, които са 12 часа на работа и предпочитат през уикендите да си почиват на дивана. Но има и кучета, които супер много биха се радвали точно на такъв живот.

2.

Запознай се с твоя нов приятел

Преди да осиновиш куче те каним да дойдеш няколко пъти в приюта, за да се запознаеш с кучетата на място и да обсъдим заедно дали даденото куче е подходящо за теб, спрямо времето, с което разполагаш за него и спрямо начина ти на живот.

3.

Среща и разговор

Ние сме хората, които познават кучетата в двата приюта най-добре, тъй като прекарваме време с тях, социализираме ги и ги подготвяме за бъдещето им като домашни любимци и затова бихме искали да се срещнем с теб. По време на срещата ни, ще имаш възможност да зададеш въпроси за всичко, което те интересува. Ние също ще научим неща, които ни интересуват, за да сме сигурни, че кучето попада на сигурни и отговорни стопани.

4.

Преценяваме дали кандидатът е подходящ

Борим се за хуманно отношение към животните и неотменна част от това е начина на отглеждане на домашните ни любимци. Кучетата не са стока, нито жива алармена система. Смятаме че кучетата са преживели достатъчно и заслужават най-доброто. Ако по време на нашите разговори, преценим че това което може да предложиш на кучето не отговаря на съвременната и хуманна грижа за домашен любимец, си запазваме правото да ти откажем.

5.

Договор и поддържане на контакт

Осиновяването завършва с подписване на договор, в който подробно са описани изисквания за безопасен и здравословен живот, съгласие за редовно предоставяне на снимки, съгласие за посещение в дома ви веднъж годишно (с предварителна уговорка и в удобно време).

Снимка на жена, която е хванала бяло голямо кучченце в тъмни петна около очите.

Не можете да осиновите куче? Опитайте виртуално осиновяване…

Осиновяването на куче, и като цяло отглеждането на куче е отговорно решение, което изисква предварителна подготовка и добро обмисляне. Ако все още не се чувстваш готов за тази важна стъпка, може да ни помогнеш, като осиновиш виртуално някой от нашите бандити. С това ще ни помогнеш с покриването на разходите по настаняване в приемен дом, допълнителни медицински грижи, подготовка за осиновяване и други.

Запознай се с бандитите

В общинските приюти на София има над 1800 кучета. Ние сме убедени, че сред всички тях е точно онова куче, за което винаги си мечтал. Тук може да се запознаете с част от тях: страхотни кучета на различна възраст, с различни характери и нужди. Всички те се изправят пред едно общо предизвикателство - да се превърнат от нежелан бандит в обичан домашен любимец.

жълто куче на фона на зелена поляна
Канела
Пол:
Женска
Възраст:
Над 5 години
Лина
Пол:
Женска
Възраст:
Между 1-3 години
куче
Джуниър
Пол:
Мъжки
Възраст:
Под 1 година
куче
Нежна
Пол:
Женска
Възраст:
Под 1 година
куче
Шизи
Пол:
Мъжки
Възраст:
Между 1-3 години

Техните щастливи истории

Момиче с червена коса, което е прегърнала куче.
Успешни истории

Дзен приятел на 4 крака

Определено си заслужава да се даде шанс на възрастно куче от приют на 5 години, както е Чоки. Освен дзен куче е и невероятен късметлия. Още 1500 все още чакат своя шанс за хубав живот извън клетките. Може би и твоят най-добър приятел е някъде сред тях и те чака.
Едно от кучетата от приюта на 1500-те, което е застанало със затворени очи и има дървена табелка "Коледа съм аз у дома" на врата. На заден фон се вижда коледна елха.
Успешни истории

Коледното чудо Мърфи

Той си ни беше избрал много преди ние да разберем, че ще имаме куче в крайна сметка идеята беше друга, но пък спонтанното стечение на обстоятелствата го прави още по-съдбоносно
Момиче и куче, които са легнали върху постелка на тревата.
Успешни истории

Щастливата приказка на Чандлър

Чандлър прекара детството си в приюта в Сеславци. Всички негови братя и сестри бяха отдавна осиновени, докато Чандлър стоеше все още зад решетките, незабелязан от света. Накрая се оказа, че той просто е чакал точно неговите си хора да се появят и да се влюбят в него завинаги. Прочетете щастливата приказка на Чандлър в писмото, което осиновителите му написаха до него

Осинови,
не купувай!

Като осиновиш куче, вместо да го купиш от зоомагазин или обява в Интернет, ти прекратяваш един кръговрат от зловещ бизнес. И не само. Ти ставаш част от едно активно гражданско общество, което е разбрало, че прекратяването на нелегалното и междусъседско развъждане е значима част от цялостното решение на проблема с безстопанствените животни в България.

Нашите партньори