Образование
Общество
Новини
25.5.2024

Уроци по хуманност - за доброволчеството и отговорността

Сподели статията
Група ученици от 18-то столично СУ седят в голяма зала за лекции. Вдигнали са ръка и се усмихват.
Доброволци на Бандата и част от клуба Агентите на Доброто към столичното училище позират за обща снимка.
Доброволец на Бандата е сниман в гръб. Пред него в залата има множество младежи, които слушат презентыцията на доброволеца.
Ученичка, облечена в тъмна тениска и червена жилетка се е изправила в залата сред своите съученици и с разперени ръце обяснява нещо.
Доброволец на Бандата дава интервю пред репортерка. Камерата, която ги снима, е в десният ъгъл.
На фокус е усмихнато младо момиче, което седи в пълна зала за лекции, заобиколена от своите съученици.
В кадър са две доброволки от Бандата. Едната стои в средата на сцената и презентира. Зад нея върви видео на голям екран. Другата изчаква отстрани.
В центъра на камара е усмихнат младеж с дълга коса и бежова жилетка. Той седи на предните редове в пълна зала за лекции. Около него са застанали неговите съученици.
Оператор жена стои зад висока камера, с която снима части от събитието на Бандата в столичното 18-то училище. До нея е застанала една от организаторките на ученическия клуб "Агентите на доброто"
Доброволка на Бандата стои в преден план на подиума на залата за лекции. Облечена е със светло зелен суичър с лого на Бандата, а зад нея върви видео на голям екран.
Общ план на залата за лекции, на който се виждат в гръб наредените столове и учениците на тях. В дъното на кадъра е подиумът, на който доброволци на Бандата презентират своята кауза.
Млада доброволка на Бандата, облечена с бяла тениска с логото на организацията, обяснява разпалено каузата си. Зад нея има слайд с презентация.
No items found.
No items found.

Да бъдеш доброволец отваря врати. Врати към нови запознанства, към един социален кръг, в който ти е приятно да общуваш. Срещаш хора, които споделят твоята страст към решаването на даден проблем, с който очевидно институциите не могат да се справят сами. И не само…. Много често ти отваря врати и към мечтаната професия, желаното място в университета или стажа. Отдавна не са важни само оценките, с които завършваш училище, а това което правиш извън него допринася. Комисиите за стипендии, бъдещи работодатели, журита на състезания и конкурси - всички те искат да разберат с какво ти лично допринасяш за изграждането на един по-добър свят, независимо в коя държава се намираш. Това, че ние избрахме каузата на бездомните кучета, е една от много сфери, в която всеки млад човек може да се ангажира. Нашата кауза използваме като нагледен пример когато посещаваме училищата, в които ни канят.

Вярваме, че България може да бъде страна без безстопанствени животни. За да сбъднем тази нашата мечта, ние започнахме да влияем на младите хора, които  са в процес на изграждане на мнение, разбирания и схващания за това какво е правилно и какво не е. А това са именно учениците - в повечето случаи не са се докоснали нито до голямата тема доброволчество, нито до проблема с безстопанствените животни в България. Винаги срещаме голям интерес и усещаме в този един разговор с тях импулса, каращ ги да разширят своя хоризонт и да станат едни по-осъзнати и по-отговорни граждани на нашето общество. Виждаме пламъче в очите им, един наивно вярващ в доброто поглед, който говори: “Промяната зависи от всички нас!”

Може да ти бъдат интересни също:

Банер на проектът "Дай 5!" и програма на събитието.
24.4.2024

Включваме се в проекта "Дай 5!"

Над 100 ученика се запознаха с дейността и каузата на Бандата на откриващото събитие на проекта "Дай 5!" на фондация "От Нас Зависи"
Обща снимка с учениците от 22ро училище, кучето Пако и доброволците от Бандата на 1500-те
21.3.2024

На гости на учениците от 22 средно езиково училище „Георги Стойков Раковски“ в София

Бандата пости младежите от 22-ро средно езиково училище "Георги Раковски" в София за да разкаже за своята мисия и кауза.