Общество
30.1.2024

Нелегалната търговия в България и ЕС с домашни любимци - нови мерки на Европейската Комисия

Сподели статията
No items found.
No items found.

От години Фондация Четири Лапи се бори с незаконните практики в търговията с кученца в ЕС. Според доклад, публикуван от фондацията в края на 2023, в България процъфтява незаконното развъждане и търговия с кучета и котки. Проучване сред ветеринарните лекари в България показва, че на 57% от тях всеки ден се налага да преглеждат животни без микрочип и регистрация, а 54% споделят, че поне веднъж в месеца при тях идват стопани, закупили малко кученце, което е болно.

Разследването на Четири Лапи показва още, че незаконното развъждане и търговия с кучета и котки в ЕС тръгва от България. В резултат на сътрудничеството с фондацията и след едногодишно проучване на стотици сигнали за измами с фалшифицирани документи и подвеждаща информация за възраст, произход или ваксинационен статус на кучетата и котките, става ясно, че масово търговци злоупотребяват със законодателството на ЕС касаещо нетърговски превоз на животни с цел укриване на данъци. Много са случаите и на непълни или фалшиви официални документи на животни, продажба да твърде малки животни или невярна информация за ваксинация срещу бяс.

За да противодейства на тези незаконни практики, ЕК инициира регламент, който да въведе правила за идентификация и регистрация на домашните любимци с цел проследяване, както и допълнително регулиране на развъдните практики и вноса на животни. Той включва и мерки за регулиране на онлайн търговията на кучета и котки.

Допълнително, ЕК апелира за модернизация и промени в националното законодателство на България по отношение на домашните любимци (само в България като част от разследването са стартирани 106 проверки на място, с установени 3 случая на фалшифицирани здравни документи, 7 на незаконна търговия и 47 на фалшифициране на идентификацията на животните). Същевременно липсата на политическа воля затруднява инициирането на законови изменения. Приемането на общото европейско законодателство би допринесло за разрешаването на тези проблеми.

Бандата на 1500-те застава зад апела на Фондация Четири Лапи и препоръките на ЕК за иницииране на промени в законодателството на България по отношение на хуманното отношение към животните. Насърчаваме всички да осиновяват своите домашни любимци! Ако търсите конкретна порода, потърсете я първо в приютите - много често там попадат и породисти кучета. Ако все пак държите да купите своето куче, то нека това става само и единствено от лицензирани изрядни развъдници. Проверете предварително избраният развъдчик, потърсете информация дали и как спазва етичните норми при развъждането и при съмнение потърсете информация от експерти от Български Киноложки Клуб.

Може да ти бъдат интересни също:

Репортер и оператор взимащи интервю на доброволец водещ куче на повод
29.2.2024

Мариана Векилска и Бандата на 1500 за едно по-осведомено общество

Посещенията в приюта винаги будят смесени чувства при новите посетители. Така беше и с Марияна Векилска и екипа ѝ, които ни посетиха миналата неделя и не харесаха това, което видяха. Ако трябва да бъдем откровенни и на нас не ни харесва, но не може това да ни спре.